Джеркі: що це?
«А чи любите ви м'ясо?» «Та хто ж його не любить!» - швидше за все, прозвучить у відповідь. Слід визнати, що більшість жителів планети до м'яса ставляться суто позитивно. І його користь для організму людини даремно намагаються зменшити. Адже м'ясо у чистому вигляді – це білок, вітаміни А, РР, групи В, залізо, фосфор, цинк, інші корисні та необхідні для здоров'я компоненти.
Усі вони потрібні для нормальної життєдіяльності, функціонування внутрішніх органів та систем, а також допомагають нарощувати м'язову масу, підтримувати форму тіла, контролювати свою вагу, сприяти нормалізації обмінних процесів. М'ясо багате на амінокислоти. Важливо знати і пам'ятати, що дефіцит цих речовин в організмі викликає розвиток найтяжчих хвороб, які нерідко закінчуються дуже сумно.
Тому м'ясо у раціоні людини – незамінний продукт. Його різновиди завжди мають бути в запасах: у сирому (замороженому) вигляді, напівфабрикатах або готовому.
Джеркі: трохи історії
Як зберігати м'ясо? Над цим питанням людство замислювалося з початку свого існування. Сушіння або в'ялення – способи продовження продуктів життя та поживних властивостей. М'ясо у разі не виняток. Нарізане тонкими скибочками, приправлене ароматними спеціями, висушене за сучасною технологією – таке м'ясо і носить екзотичну назву джерки. Вони є одним з найбільш улюблених снеків у багатьох країнах світу.
Походить назва від слова, вживаного індіанцями кечуа - ch'arki, яке в дослівному перекладі означає «спалене м'ясо». Ці жителі Перуанських Анд сушили м'ясо на спекотному пекучому сонці протягом усього дня. А потім під час холодних ночей заморожували. Для приготування чарок або джерок індіанці використовували м'ясо альпак, вікун, лам, гуанако, а також тварин сімейства верблюжих.
Така технологія збереження м'яса дозволяла робити значні запаси їжі, жити безбідно цілим численним сім'ям протягом усього року. А головне таким чином можна було надовго зберегти поживні властивості продукту, який не встигали з'їсти відразу після обробки свіжої туші.
У деяких країнах Південної Америки нарізали м'ясо довгими скибочками, натирали пряними травами, вивішували на сонці. Процес сушіння тривав приблизно 12-15 днів, після чого поживні ароматні снеки складалися для зберігання в спеціальні судини. У тривалих подорожах вони служили не просто швидким перекушуванням, а цілком замінювали повноцінний прийом їжі.
Серця європейців джерки підкорили трохи згодом, після походів Наполеона. І сьогодні вони є чи не найпопулярнішою закускою до пива й належать до розряду їжі – «корисні та поживні перекушування».
Джеркі: користь
Здається, сьогодні навіть дитина знає, що більшість пивних закусок залишають не найприємніший слід на талії та інших частинах тіла. Словом, вони схильні порушувати обмінні процеси організму, змінювати фігуру далеко не на краще. Саме тому й постає питання: а як же джерки? Чи несуть вони в собі якусь користь, щоб хоч якось виправдати таку високу популярність у всьому світі?
Відповідь буде досить простою – так. Джерки власного виробництва відрізняються від інших закусок і перекусів із фаст-фуду цілою низкою корисних властивостей. І лише недотримання єдиної умови робить даний продукт шкідливим для здоров'я.
Отже, чим корисне в'ялене м'ясо? По-перше, його необхідно включити до раціону при нестачі там білка та тваринного жиру. Спортсменам, активним людям, джерки допоможуть відновити сили, поповнити запаси витраченої енергії, усунути втому.
По-друге, оскільки у джерках зберігаються вітаміни, мінерали, амінокислоти практично у повному обсязі, їх рекомендують у помірних кількостях вживати людям із залізодефіцитною анемією. По-третє, м'ясні снеки в раціоні харчування людини допомагають підтримувати імунітет на належному рівні, отже забезпечують організм необхідними силами протистояти зовнішнім вірусним, бактеріальним атакам, боротися і перемагати різні хвороби.
Звичайно, не можна забувати, що в складі джерок дуже мало вуглеводів, а тому вони ідеально підходять для низьковуглеводних дієт. Пачка м'ясних снеків завжди вгамує голод, поповнить корисними речовинами організм у дальній дорозі, стане чудовим перекушуванням під час завантаженого робочого дня.
Джеркі: де купити?
Сучасні магазини, включно з онлайн-майданчиками, пропонують широкий асортимент товарів даного ряду. Тому вибір ускладнюється такою широкою та об'ємною пропозицією. Щоб полегшити завдання, ми рекомендуємо відвідати наш Інтернет-магазин крафтових продуктів Craft Food Shop, де кожному клієнту гарантується висока якість всіх видів джерок власного виробництва, цінова доступність, приємний сервіс обслуговування, просте оформлення замовлень, швидка доставка в будь-який куточок України.
Крім м'яса тут можна замовити напої, чай, каву, і навіть різні смаколики, зроблені з натуральних компонентів без додавання штучних барвників, смакових підсилювачів, консервантів.
Заглядайте в наш магазин, перегортайте електронний каталог товарів, обирайте на свій смак продукти, оформляйте замовлення, отримуйте їх та насолоджуйтесь улюбленими смаками без побоювань за своє здоров'я.
Залиште відповідь Скасувати відповідь